Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

Paneláková sídliště nazval svého času prezident našeho státu králíkárnami. No, asi by se trochu divil, že jeden kotec v takové králíkárně dnes přijde na šest až devět milionů korun. Pokud předpokládal, že se do takových bytů nebudou chtít stěhovat mladí lidé, nemýlil se. Kde by na to vzali.

Osobně jsem ve svém kotci spokojený. V sedmém patře paneláku mi přece jenom chybí trochu té zeleně, třeba zahrádka. A tak se rád čas od času vypravím k některému ze svých známých a příbuzných na pár dní, abych na venkově či na chatě užil také trochu té přírody.

Onen víkend jsem se v odpoledních hodinách vracel z návštěvy jednoho ze svých kamarádů muzikantů, s nímž jsme dva dny trochu muzicírovali a zkoušeli nějaké nové písně.

Vybalil jsem z auta kytaru, tašku s notami a druhou s osobními potřebami a vydal se spěšně k výtahu, protože již před Prahou jsem cítil, že bude brzy nutné, abych učinil zadost potřebám svého chátrajícího těla.

Stiskl jsem přivolávač výtahu a netrpělivě očekával příjezd kabiny. Nic. Ani opakovaný pokus nepřinesl úspěch. Nezbylo, než se vydat vzhůru pěšky. Posílen několika nepublikovatelnými výroky určenými výrobci výtahu a servisní službě vydal jsem se vzhůru.

A hele! Ve druhém patře kabina výtahu způsobně stojí a tváří se, jako by se nic nedělo a vše fungovalo, jak náleží. Aha, někdo asi pořádně nedovřel dveře výtahové šachty, a tím se výtah zablokoval, pomyslel jsem si a s úlevou se vecpal se všemi zavazadly dovnitř a stiskl sedmičku. Dveře se vzorně zavřely a … nic. Zmáčkl jsem tlačítko znovu a pro jistotu ještě devítku a desítku. Opět nic. No, co se dá dělat, asi je to opravdu mimo provoz, pomyslel jsem si a hodlal vystoupit a pokračovat pěšky.

Avšak ouha! Vnější dveře výtahu přes veškerou moji snahu otevřít nešly. Sakra, co s tím? Aha, tady je tlačítko otevření dveří! Jakmile jsem je stiskl, stroj se odvděčil zhasnutím veškerého osvětlení. Pochopil jsem, že jsem opravdu uvězněn. Pokusy dovolat se pomoci se bez ohledu na mé docela slušné hlasové fondy zcela míjely účinkem, ačkoliv jsem úzkou štěrbinou prosklení zahlédl nějaké postavy míjející potemnělou klec. Napadlo mě, že se budu muset zamyslet nad tím, proč nejsem mezi obyvateli našeho domu oblíben.

No nic, klid, nějak to přece vyřeším. Na ovládacím panelu jsou přece pro takovéto případy nouzová tlačítka. Stiskl jsem to, nad kterým se skvěl poněkud neumětelsky provedený piktogram mluvícího člověka, což jsem si přeložil jako spojení na nějaký dispečink. Žádné odezvy ani spojení se mi nedostalo, jen se z neznámých důvodů opět rozsvítilo osvětlení klece. No dobrá, pak tu máme tlačítko s piktogramem „Alarm“. Statečně jsem je zmáčkl v očekávání, že kdesi „na konci drátu“ se ozve klidný hlas, který zařídí v krátké době mé vysvobození. Místo toho vzduch prořízla za mým zadkem odporně kvičící siréna, jejíž zvuk málem spustil realizaci mých biologických potřeb na tomto zcela nepatřičném místě. Připomnělo mi to, že nutnost je již dostatečně naléhavá. Mimoto opět zhasla veškerá světla v kabině.

Na sirénu samozřejmě nikdo nereagoval. Začal jsem si zoufat. Ale v tom jsem si uvědomil – vždyť mám mobil! Vyhrabal jsem spásný přístroj a vyhledal spojení na předsedu našeho SVJ, u něhož jsem hledal záchranu. Ano, už se ozval!

„Pane předsedo, víte, že nám zase nejede výtah?“

„Ale jistě, už jsem volal do firmy, ale to bude v pořádku, do dvou tří hodin přijedou.“

„Cože? Ale já jsem zavřenej v kabině a nemůžu ven, co mám dělat? Vždyť se tady po……!“, opustil jsem platformu slušné konverzace, nemaje co ztratit.

„No, já vám pomoct nemůžu, jsem v práci, tak holt musíte počkat, já s tím nic neudělám.“

Sakra, co mám dělat? A hele, támhle nahoře je nějaké číslo, píšou „Volejte v případě nouze.“, to zkusím. Tak to máme 722 858…. Už to zvoní!

„Haló, já jsem zůstal uvězněn v kabině výtahu, v ulici…“

„Sakra, tak si zavolejte na pohotovostní službu, tohle je soukromé číslo, tak neobtěžujte.! Na shledanou!“

Jak soukromé číslo?!? Ještě jednou: 7-2-2-8-5-3- Tři! Ne osm! Sakra v tý tmě, kdo to má vidět. Tak znova!

Další pokus byl úspěšný a velmi příjemná, podle hlasu mladá dáma mi slíbila, že služba přijede co nejdříve. To už jsem se kroutil v koutě kabiny.

Nicméně jsem si oddechl a doufal, že vydržím a neskončím tak, jak dle legendy skonal Tycho de Brahe.

Vtom jsem zaznamenal na chodbě jakýsi šramot. Už s minimální nadějí, ale přece jen jsem se pokusil volat o pomoc. Ve škvíře prosklení kabiny jsem identifikoval nějakou mně neznámou mladou rodinku, která vlekla do druhého patra kočárek s potomkem. Museli zde bydlet krátce, nikdy jsem je nepotkal.

„Prosím, nemohli byste se pokusit otevřít ty dveře? Dovnitř jsem se dostal, ale ven nemohu.“

Hleděli na mě vytřeštěnýma očima a bylo zřejmé, že nechápou, v jaké jsem situaci, a jak jsem se do ní dostal. Za chvíli nicméně pochopili a mladý muž, nejspíše z Ukrajiny, na mě promluvil záhadným jazykem. Sám se zřejmě domníval, že mluví česky, ale já jsem jeho názor nesdílel. Nicméně jsem pochopil, že se mi snaží vysvětlit, že existuje nějaký postup, který mi umožní vylézt z té prokleté klece, ale budu muset vynaložit nějaké úsilí, jehož podstata mně ovšem unikala.

„Tak dost! Já ti hochu nerozumím, zkus to nějakým jiným jazykem, třeba se dohodneme!“, hulákal jsem a nabídl mu několik jazyků, o nichž jsem se domníval, že bych v nich instrukcím rozuměl.

Nereagoval na žádnou, a tak jsem se na základě jeho přízvuku rozhodl zariskovat a nabídl mu ruštinu.

Vykulil oči a opatrně se rozhlédl kolem. „Po ruski?“ Bylo zřejmé, že se obává, aby jej někdo z jeho krajanů neslyšel hovořit tímto zapovězeným jazykem.

Nakonec se uvolil a vysvětlil mi, že nalevo od vnitřních dveří klece se vně ní nachází páčka, kterou lze otevřít vnější dveře výtahu, jsou-li zablokovány.

A skutečně! Páčku jsem našel, stiskl, dveře povolily a já málem porazil jeho ženu i s kočárkem, jak jsem pádil do sedmého patra, svobodný, nezávislý, hnán biologickou potřebou.

Dorazil jsem domů a po vyřízení akutních nezbytností jsem konečně mohl využít v plné míře blahodárných vlastností mobilního telefonu, totiž obvolat všechny, které jsem zalarmoval následkem mého nešťastného uvěznění. Vždyť kdybych neměl mobil, zbytečně by se mým tragickým osudem trápili. Takhle si mohli oddechnout a zbytečně se nestresovat.

Bez mobilu ani ránu! Nikdy nevíte, kdy vás může vyvést z nepříjemné situace.      

 

 

 

   

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 29.8.2023 13:11 | karma článku: 25,30 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné navštěvovat památky

Jak přibývají léta, stále více mě zajímá historie. Člověku je asi vrozena potřeba vědět, kdo jsem a odkud přicházím. Odkud pramení způsob života, který vedeme. A vydávám se na místa, která v sobě historii nesou.

16.4.2024 v 13:11 | Karma: 16,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma: 20,79 | Přečteno: 452x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma: 22,67 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

25.7.2023 v 13:11 | Karma: 22,35 | Přečteno: 608x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné stranit se žen

Ženy, ta tajemná stvoření, po kterých my muži celý život toužíme a současně se marně snažíme jim porozumět, vyzývavé a současně nedostupné, laskavé i přísné, umějí být láskyplné i rafinovaně kruté.

27.6.2023 v 13:11 | Karma: 16,09 | Přečteno: 400x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Trump si před Bidenem udržuje náskok, ukazuje předvolební průzkum

28. dubna 2024  18:11

Bývalý republikánský prezident Spojených států Donald Trump, který se opět uchází o křeslo v Bílém...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 18,56
  • Průměrná čtenost 1158x
Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Seznam rubrik