Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

Vůbec ovšem netušil, jak mu tento přechod změní život.

Jako spořádaný občan navštěvoval pan Spořádaný čas od času svého lékaře, tu pro potvrzení, že může v práci pracovat, tu v autě řídit. V covidových časech se frekvence návštěv zvýšila očkováním a na jedné z nich pravil lékař: „Pane, jestlipak jste někdy byl na vyšetření prostaty? Ve vašem věku je to čas od času potřeba.“ Pan Spořádaný tak zjistil, že padesátka s sebou nese nejen životní zkušenosti a moudrost, ale také dosud nepoznané zážitky.

S jistým sebezapřením, ale zcela ukázněně podstoupil pan Spořádaný dosud neprožité vyšetření. Při akci samé trochu kulil oči, ale vyšetřující lékař jej uklidnil: “No, vypadá to dobře. Tak si ještě zajděte na krev, uděláme PSA, abychom to měli potvrzené. A za týden si zavolejte o výsledek.“

Následující týden nebyl pro pana Spořádaného lehký. Neustále se mu vracela myšlenka, co bude, jestli výsledek bude pozitivní. Jeho nervozita stoupala den ode dne, zdály se mu barvité sny o různých zákrocích, které bude v takovém případě nucen podstoupit. Jeho zjitřenou fantazii dráždily drastické příběhy, kterými jej průběžně zásobovali jeho přátelé, kterým se ve slabé chvíli svěřil s tím, co ho trápí.

Navíc po týdnu, když se odhodlal zatelefonovat do ordinace, zjistil, že dovolat se není vůbec jednoduché. Buď bylo obsazeno, nebo to nikdo nebral. A dny ubíhaly. Uplynul skoro celý další týden, než se po mnoha pokusech konečně na druhém konci drátu ozvalo: „Urologie, prosím.“

Pan Spořádaný se chvějícím se hlasem pokoušel překotně vysvětlit, proč volá. Nepříliš příjemný hlas si nejprve vyžádal veškeré jeho nacionále i heslo pro telefonické konzultace, které bylo dohodnuto při poslední návštěvě.

„Ano, to souhlasí, už vás tu mám. Ano výsledky již přišly.“

„Tak jakou pro mě máte zprávu?“, zašeptal chvějícím se hlasem pan Spořádaný.

„Já nemám oprávnění sdělovat pacientům diagnózu, na vaše číslo vám pan doktor zavolá. Na shledanou!“ Cvak a bylo ticho.

Pan Spořádaný držel ještě chvíli v ruce telefon a zíral do neznáma. V hlavě měl zmatek a teprve po pár minutách mu došlo, že hovor opravdu skončil a on se vlastně nic nedozvěděl.

Sakra, přece jestli je to negativní, tak mi to snad říct mohla, ne? A taky říkala, že nesmí sdělovat diagnózy. Znamená to, že jsem tedy pozitivní!? Sakra, kdyby to bylo v pořádku, tak žádnou diagnózu nemám, zdraví přece není diagnóza! Skoro se mu zastavil dech.

Bezvládně se svalil na gauč a cítil, že se strachem potí. Hlavou se mu honily všechny ty nepěkné historky, kterými ho už řadu dní krmili jeho dobří kamarádi. Fantazie pracovala na plné obrátky. Biopsie, operace, chemoterapie, kastrace…

Otevřel si láhev koňaku, který si schovával k nějaké slavnostní příležitosti a meditoval nad krutým osudem, který jej potkal. Hodiny ubíhaly a jeho deprese rostla do nadoblačných výšin.

Vtom zazvonil mobil.

„Haló!“, oslovil volajícího hlubokým barytonem, který vystihoval jeho duševní rozpoložení.

„Ano, dobrý den, tady doktor Laskavý, z urologie, byl jste u mě na vyšetření. Ano, vyšetření před týdnem dopadlo dobře, jen jsme potřebovali potvrdit výsledek testem PSA, že. Ano, a ten jste taky absolvoval, že.“

„Pro kristapána, pane doktore, tak už mi ten výsledek řekněte, já už jsem připravený na všechno!“, zavyl do mobilu pan Spořádaný a přerušil tak tok mluvy poněkud ukecaného lékaře, který se mimochodem žádným zjišťováním identity volaného neobtěžoval.

„Výsledek? Á, vy myslíte výsledek testu, že? No tak ten nám to potvrdil, že.“

„A co, proboha co?!“

„No přece, že je to v pořádku, tedy že vy jste v pořádku, žádný problém. Ale to víte, musíme dodržovat prevenci, tak se zastavte zase za rok, vyšetříme to znova.“

Pan Spořádaný už ani nereagoval a vypnul hovor. Seděl a opět zíral do blba. Z psychického stavu téměř umírajícího se snažil se vrátit do stavu zdraví. Byl absolutně vyčerpán a na další den si vzal dovolenou. Teprve v ten den si uvědomil, že je velikonoční týden a on poprvé neupletl vnukům pomlázku.

Zakrátko navštívil opět svého lékaře, aby mu oznámil radostnou zprávu o stavu své prostaty. Ten jej prohlédl a pravil: „No, tak to bychom měli. A teď nás čeká kolonoskopie, pane Spořádaný. V posledním vzorku byly nějaké stopy krve. Nemusí to nic být, ale preventivně je to třeba vyšetřit.“

Panu Spořádanému blesklo hlavou, že je velmi nespravedlivé, že všechna důležitá preventivní vyšetření pro muže v nejlepších letech se odehrávají per rectum. Jak se později ukázalo, mýlil se.

Odjel na plánovanou dovolenou, ale ani nevnímal, kde je. Hlavou se mu pořád honily představy o tom, co nastane, když ta zatracená kolonoskopie ukáže nějaký problém. Dovolená jakoby nebyla, domů se vrátil vyčerpanější, než na ni odjel.

Po absolvování vyšetření a traumatickém týdnu nesnesitelného čekání na naštěstí negativní výsledek, po němž padl další den dovolené na zotavenou, opět navštívil svého lékaře. Ten přijel s uspokojením dobré zprávy a neopomněl připomenout, že vyšetření je třeba nejpozději do dvou let zopakovat.

„A abych nezapomněl, pane Spořádaný. Ty vaše pihy na zádech se mi nelíbí, já vás pošlu na kožní. To víte, tady je důležitá prevence, aby se nám to nějak nezvrhlo.“

Na vyšetření dlouho čekal, a tak se stalo, že úplně zapomněl nakoupit vánoční dárky, ač byl nejvyšší čas.

A tak se celá historie zase opakovala. Vyšetření, zákrok, traumatický týden čekání, den dovolené.

O důležitosti prevence není nejmenších pochybností. Jen se se vstupem mezi muže v nejlepších letech poněkud změnil panu Spořádanému jeho roční životní rytmus.

Jeho rok se už primárně nedělí na jaro, léto, podzim a zimu nebo na intervaly Vánoce plus Nový rok – Velikonoce – dovolená – vznik republiky – Vánoce, ale dělí se na cykly pocházející z naplánovaných preventivních vyšetření, po nichž následuje týden čekání, kataklyzma, den dovolené, relaxace a znovu totéž.

Zkrátka se již stal mužem v nejlepších letech.

 

 

   

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 25.7.2023 13:11 | karma článku: 22,35 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné navštěvovat památky

Jak přibývají léta, stále více mě zajímá historie. Člověku je asi vrozena potřeba vědět, kdo jsem a odkud přicházím. Odkud pramení způsob života, který vedeme. A vydávám se na místa, která v sobě historii nesou.

16.4.2024 v 13:11 | Karma: 16,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma: 20,79 | Přečteno: 452x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma: 22,67 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

29.8.2023 v 13:11 | Karma: 25,30 | Přečteno: 687x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné stranit se žen

Ženy, ta tajemná stvoření, po kterých my muži celý život toužíme a současně se marně snažíme jim porozumět, vyzývavé a současně nedostupné, laskavé i přísné, umějí být láskyplné i rafinovaně kruté.

27.6.2023 v 13:11 | Karma: 16,09 | Přečteno: 400x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 71
  • Celková karma 18,56
  • Průměrná čtenost 1158x
Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Seznam rubrik