Jak je nebezpečné číst hlasovací lístky

Pan Spořádaný je ve svém zralém věku člověkem v zásadě konzervativním, překotné změny se mu jeví jako nebezpečné a kontraproduktivní. K volbám přistupuje jako ke své občanské povinnosti, o které ví, že on sám toho mnoho neovlivní.

Proto vždy, když obdrží obálku s hlasovacími lístky, vybere dva tři, kde figurují strany nebo hnutí, která jsou mu nejbližší, a nakonec vhodí do urny stejnou kandidátku, jako o minulých volbách, ačkoli se v průběhu volebního období nejednou zařekl, že už jim to podruhé nedá, protože ho něčím naštvali. Ale zvyk a jeho nechuť ke změnám mu nakonec vede ruku ke stejné volbě.

Kdo ví, který čert mu našeptal, aby se do obálky podíval důkladněji a trochu si rozšířil přehled o české politické scéně.

Usedl takhle večer s čerstvě uvařenou kávou do křesla a jal se podrobněji zkoumat obsah obálky, která mu v uplynulých dnech přistála ve schránce. Své obvyklé tři lístky pro předvolební zamyšlení našel brzy a dal se do studia dalších papírů z obálky.

Už první vzbudil jeho upřímný úžas. Byl to seznam registrovaných stran a hnutí v naší vlasti. Napočítal skoro 250 položek. Netušil, že se nám politické subjekty tak namnožily. Po chvíli si uvědomil, že valná většina z nich jsou místní iniciativy, které do parlamentních voleb nezasáhnou. Se zájmem se začetl do jejich seznamu.

Brzy zjistil, že fantazie zploditelů různých uskupení je téměř nekonečná. V jejich názvech se velmi často recyklují pojmy, jako je demokracie, občan, sociální, konzervativní, socialistický, liberální, národní a tak dále. Bez ohledu na to, že obsah těchto pojmů si každý vysvětlí tak trochu po svém, je to jakási orientační informace, dle které lze lépe či hůře odhadnout, kam se asi bude v případě úspěchu ten který subjekt v praktické politice ubírat. Takových názvů je však jen menšina a vypadá to, že jde o již zastaralý koncept.

Sílí snaha pojmout politický boj marketingově. Zdá se, že se pečlivou výchovou českého voliče daří orientovat jeho preference tak, aby se nerozhodoval podle obsahu politiky vyjádřené názvem, ale aby byl především zaujat logem a značkou politického subjektu a vybral takový, který je zrovna „in“, který má dobrou reklamu. To aby si nepřipadal na sociálních sítích jako blbec.

Myšlenky pana Spořádaného se ovšem takovými cestami neubíraly. Žije v představě, že kandidující seskupení chtějí oslovit voliče obsahem své politiky, a tu by měl vyjadřovat i název. Pročítal seznam a přes jejich pitoresknost měl pochopení i pro poněkud nesrozumitelné názvy regionálních seskupení. Stejně tak pro skupiny občanů, kteří mají snahu se vydělit z davu a upozornit na své specifické problémy. Tak se tu objevují hasiči, nájemníci, sportovci, ženy nebo senioři.

Některé skupiny jsou však, zdá se, poněkud více populární či vládne představa, že mají vyšší volební potenciál, než ty ostatní. Objevují se ve více názvech, například soukromníci nebo piráti, kteří jsou užiti ve dvou. Rozvoj soukromého podnikání je nejspíše příčinou takového jevu, avšak u pojmu, kterým jsou tradičně označováni loupeživí námořníci, se vysvětlení hledá obtížněji. Snad je to nějaká forma reinkarnace našich předků nebo nenaplněná touha občanů mít moře.

Skupinový primát drží pojem starostové, který se vyskytuje v šesti názvech stran či hnutí. Příčinou je snad slovní základ, který evokuje starostlivost a péči. Pan Spořádaný však poněkud staromilsky vychází z předpokladu, že všechny strany a hnutí byly vytvořeny a kandidují proto, aby se na základě těch nejlepších idejí staraly o blaho občanů a tvrdě pracovaly na jejich štěstí a spokojenosti.

Je proto trochu zmaten. Pravda, v parlamentních volbách k nedorozumění asi dojít nemusí, ale komunální volby mohou přinést mnohá překvapení. Tak je docela dobře možné, že starosta bude kandidovat na starostu za „starosty“ a jeho protikandidátem může být místostarosta, který kandiduje na téhož starostu za „jiné starosty“. Starostlivý volič pak bude mít plnou hlavu starostí.

„No to snad ne!“ ujelo nahlas panu Spořádanému, když se seznámil s další kandidátkou. Jmenovala se „Nechceme vaše hlasy.“  Na kandidátce této entity bylo uvedeno, že odmítá každou funkci. Vážnost voleb v očích pana Spořádaného vážně utrpěla. Co je to za nesmysl? Tohle nelze považovat ani za recesi. Jak je vůbec možné vydávat peníze daňových poplatníků na podobnou exhibici?

Vzpomněl si na zvěčnělého Jaroslava Haška a jeho „Stranu mírného pokroku v mezích zákona“. Takovou volebně politickou satiru asi dnes nepotkáme, zato nalezneme spoustu podivností, o nichž je těžko usoudit, zda jde o vtip, nebo zda to autoři myslí vážně. Splést si název strany a její program a uvést na místo názvu celý třináctiřádkový vesměs nesrozumitelný program, to už je opravdu kumšt. Ale jak je vidět, u nás to jde.  

Máme tu například strany a hnutí výslovně cizokrajná. Tak zde najdeme název hnutí podle indiánského kmene. Jiný název je vytvořen podle jména jisté evropské neutrální konfederace. Další hnutí bylo založeno na půdě iniciativy, jejíž název pošel z úhynu nejlepšího přítele člověka. Jestli znamená slovo „desítka“ v názvu dalšího hnutí pivo nebo pokutový kop nebo obojí, není jasné. Jiné hnutí se zove jako oblíbené maďarské zeleninové jídlo. A tak dále a tak podobně.

Pan Spořádaný ukončil pátrání po mapě českých politických subjektů ve stavu poněkud roztrpčeném. Studium předvolebních materiálů mu povážlivě nahlodalo jeho tradiční pohled na volby a jejich smysl. A hlavně vážně zapochyboval o čistotě motivace a úmyslů některých kandidujících. U mnohých vlastně neví, zda to ti lidé myslí vážně a co je vlastně jejich cílem. Exhibicionismus? Nejapné žertování za veřejné peníze? Nedobrý zdravotní stav? Vždyť volit takové exoty mu připadalo až nebezpečné.

Nakonec to dopadlo jako každý rok. Ze tří lístků vybral ten každovolební a hodil ho se skřípěním zubů do urny pronásledován tušením, že příští čtyři roky bude zase nadávat. „Ale aspoň vím, co jsem to vlastně volil.“

  

 

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 12.10.2021 13:10 | karma článku: 14,32 | přečteno: 396x
  • Další články autora

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné navštěvovat památky

Jak přibývají léta, stále více mě zajímá historie. Člověku je asi vrozena potřeba vědět, kdo jsem a odkud přicházím. Odkud pramení způsob života, který vedeme. A vydávám se na místa, která v sobě historii nesou.

16.4.2024 v 13:11 | Karma: 16,57 | Přečteno: 375x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma: 20,79 | Přečteno: 452x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma: 22,67 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

29.8.2023 v 13:11 | Karma: 25,30 | Přečteno: 687x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

25.7.2023 v 13:11 | Karma: 22,35 | Přečteno: 608x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 16,57
  • Průměrná čtenost 1158x
Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Seznam rubrik