Jak je nebezpečné hledat seznámení

Pan Spořádaný žije své dny v klidném pořádku a pravidelném rytmu. Ráno do práce, odpoledne nákup, procházka, tu a tam na pivo s kamarády, o víkendu návštěva dětí, fotbal nebo malý výlet.

Ve svém zralém věku se rozvedl a uspořádal život podle svého a pár let měl pocit, že věci jsou tak, jak mají být. Racionální řešení životních situací však fungují jen částečně. Zejména jaro bývá těžkou zkouškou pro osamělé muže, kteří si v dlouhých zimních dnech užívali svoji nezávislost. Sluneční paprsky hřejí stále více a více a globálně přinášejí odlehčení oděvů žen a dívek, kromě některých zemí, kde jim to před stovkami let kdosi zakázal a ony to vydržely dodnes.

Jinak spokojený a vyrovnaný zralý muž zneklidní a začne uvažovat o tom, že by přece jen bylo příjemné, kdyby se na něj tu a tam někdo usmál, pohladil jej, uvařil oběd a tak dále a tak podobně. Nepříjemné vzpomínky z nepovedeného soužití se postupně vytrácejí, zato se více a více množí fantazie a představy, o jejichž podstatě je slušné pomlčet.

Pan Spořádaný se dostal právě do takového rozpoložení a dokonce se ve slabé chvíli se svým problémem svěřil jednomu ze svých přátel u sklenice pěnivého moku.

„Mám to těžký, člověče. Nějakému seznámení bych se nebránil, ale nerad bych v práci. Ta Janička z obchodního mě pronásleduje, pořád se ptá, jestli nechci kafe, jestli nepotřebuju něco koupit nebo pomoct, nosí mi buchty, že prej jsem osamělý a že mi ráda pomůže. Už si ze mě kolegové dělají srandu.“

„No tak se mrkni na internet, tam je spousta osamělých žen, některá by ti jistě padla do oka.“

„A není to blbý? Hledat ženskou po internetu? Mně to připadá riskantní.“

„No tak se sejdete a uvidíš.“

Nakonec pan Spořádaný usoudil, že za zkoušku se nic nedá. O seznamkách na internetu toho mnoho nevěděl, ale jakožto moderní muž si dovedl představit, jak to tam asi bude uspořádané. Základní sekce budou „On hledá ji“, „Ona hledá jeho“ a samozřejmě také „On hledá jeho“ a Ona hledá ji“. Pan Spořádaný netrpěl žádnými předsudky, pokud jde o sexuální orientaci, konec konců měl mezi opačně orientovanými několik dobrých přátel.

Jsa člověk důkladný a pečlivý, rozhodl se přece jen trochu propátrat, jaké novinky se v oblasti partnerství a věcí souvisejících v poslední době objevily.

Otevřel tedy doma internet a jal se studovat náhodně vybrané články na dané téma. Prošel dva tři texty a orosilo se mu čelo. Zjistil, že by mohl při své snaze o seznámení narazit na řadu zajímavých lidí. Začal u pansexuálů a postupně se seznámil s dalšími. Před jeho očima se míhali metrosexuálové, demisexuálové, bisexuálové či transsexuálové obojího (?) pohlaví.

„Sakra, ale jak mám v počítači poznat, kdo je kdo?“

Jeho bujná fantazie mu vnucovala krátké, ale o to dramatičtější představy, co všechno by se mu mohlo stát, kdyby se nějakým nedopatřením seznámil s nějakou dámou, která by třeba ani dáma nemusela být.

A ne dost na tom. Na další stránce, zabývající se člověčím pohlavím, se dočetl, že pohlaví je vlastně jen sociální konstrukt a je věcí svobodné volby každého, jaké si zvolí. Následoval zcela vážně míněný diskurs o tom, zda je vhodné přeoperovat již malé dítě, pokud usoudí, že vlastně není tím, s čím se narodilo. Už se bohužel nedočetl, jak řešit situaci, kdy děcko na základě nového animovaného seriálu několikrát postupně změní názor.

Při představě, že by byl několikrát za život operován, se zpotil na všech myslitelných slušných místech.

A četl dále. Seznámil se s rozdíly mezi pojmy sexuální identita, tedy čím se člověk cítí, a sexuální orientací, tedy co jej přitahuje. K tomu připojil znalosti o osobách fluidních, nebinárních, tekutých, intersexuálech či hermafroditech a dalších a dalších variantách. Hned se mu v hlavě promítly ještě všechny kombinace všech možností, které se na něj bez ladu a skladu z internetu valily. Zpocený byl už kompletně, i na všech neslušných místech.

V této fázi studia už musel lekci o moderní lásce opravdu přerušit. Ani ve snu jej nenapadlo, že hledat ženskou je taková věda, že se může setkat s tolika dříve nevídanými možnostmi. Nabídka zde evidentně vysoce překračovala jeho prostou poptávku. Odebral se do sprchy, aby se osvěžil po náročném studiu. Při té příležitosti podvědomě zkontroloval svůj vlastní sociální konstrukt, neboť v průběhu studia už začínal místy kolísat ve svém celoživotním přesvědčení, že je chlap.

S uspokojením konstatoval, že vše je tak, jak má být, a za odměnu a na uklidnění si nalil sklenku. Když přivoněl ke svému oblíbenému koňaku a ucítil následně, jak jej šimrá na patře a příjemně hřeje na hrudi, dospěl ke konečnému rozhodnutí. 

Pan Spořádaný ctil přírodu a plně chápal, že na jedné straně umí zázraky a na straně druhé se tu a tam splete. Ale tak bohatou variabilitu opravdu nečekal. A jak pochopil z obsáhlých informací, některé věci se po internetu opravdu i při nejvyšší obezřetnosti poznat nedají. A tak myšlenku hledání seznámení na internetu definitivně zavrhl.

Konec konců, Janička je docela fajn ženská, kdyby ho kolegové tak nepopichovali, možná by ji pozval na rande už dříve. A ty buchty peče fakt dobré.       

 

 

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 5.10.2021 13:10 | karma článku: 18,51 | přečteno: 474x
  • Další články autora

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné navštěvovat památky

Jak přibývají léta, stále více mě zajímá historie. Člověku je asi vrozena potřeba vědět, kdo jsem a odkud přicházím. Odkud pramení způsob života, který vedeme. A vydávám se na místa, která v sobě historii nesou.

16.4.2024 v 13:11 | Karma: 16,57 | Přečteno: 375x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma: 20,79 | Přečteno: 452x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma: 22,67 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

29.8.2023 v 13:11 | Karma: 25,30 | Přečteno: 687x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

25.7.2023 v 13:11 | Karma: 22,35 | Přečteno: 608x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30,  aktualizováno  19:12

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Estonsku roste sebevědomí. Hovoří o blokádě proti Rusku v Baltském moři

4. května 2024  18:08

Sledujeme online Velitel estonské armády Martin Herem navrhuje spojencům se připravit na možnou blokádu ruských...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 16,57
  • Průměrná čtenost 1158x
Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Seznam rubrik