Jak je nebezpečné bloudit v nákupním centru

Pan Slušný prožil celý svůj život na malém městě na moravskočeském pomezí. Nakupovat chodí do svých oblíbených obchůdků na náměstí a v jeho okolí. Jen jeho paní a dcery čas od času vyrazí do nákupního centra, ovšem vždy bez něho.

Jeho život zralého muže tak plynul poklidně a spořádaně, den za dnem, měsíc za měsícem, rok za rokem. Přesto se tu a tam vyskytla nějaká změna a narušení jeho zavedeného pořádku. Jednou to byla dovolená, jindy návštěva již dospělých dcer s rodinami. Tak se stalo, že se na něj při jedné návštěvě obrátila jeho dcera s prosbou, zda by se na dva týdny nemohl nastěhovat k ní domů. Celá rodina se totiž chystala po dlouhé době na delší dovolenou a nechtěli nechat byt na sídlišti tak dlouho opuštěný. Navíc potřebovali zajistit péči o psa, kterého s sebou vzít nemohli. A upřímně řečeno, přítomnost seniora se jevila také jako vhodná vzhledem k řadě nutných drobných údržbářských prací v bytě, na které neměl zaměstnaný zeť dílem čas, dílem schopnosti.

Slovo dalo slovo a ve stanoveném termínu se děd Slušný objevil na panelovém sídlišti ve velkoměstě a převzal vedení domácnosti a psa. Mladí odjeli a začal každodenní program drobných prací a péče o psa. Jeho drahá polovička se zatím v rodném městečku starala o zahradu a domácí zvířectvo.

Dcera se vynasnažila, aby měl otec v bytě vše, co bude potřebovat v průběhu nadcházejících čtrnácti dnů. Na všechno ovšem pamatovat nemohla.

Po pár dnech začal pan Slušný postrádat pár maličkostí, které bylo nutno nakoupit. No co, prakticky naproti paneláku, ve kterém nyní sídlil, se přes hlavní ulici nacházel veliký nákupní komplex, kde, jak říkala dcera, je možné koupit prakticky všechno, co člověk potřebuje.

Tak co vlastně potřebuju? Položil si ráno pan Slušný otázku. No jo, vodu po holení, vzal jsem si s sebou lahvičku skoro prázdnou. Jen jestli tam budou mít tu moji oblíbenou, kterou kupuju u nás v drogerii u Nováků, uvidíme. A taky musím do trafiky, pro cigarety a něco ke čtení si koupím. A boty. V těch jejich pantoflích se nedá chodit. A něco pod hlavu, malý polštářek, jako mám doma. Furt mě bolí za krkem. Pak zajdu pro nějaké pečivo, tady je už všechno tvrdé. Jestlipak budou mít čerstvé, jako u nás v pekárně Novotných. Inventura, kterou si mumlal pro sebe, nebyla dlouhá. Vše si pečlivě zapsal na malý papírek a vyrazil do víru velkoměsta.

Vstoupil statečně do nákupního komplexu, jehož konec se ztrácel v nedohlednu. Jeho prvním dojmem bylo, že se ocitl v předimenzované nádražní hale. Naštěstí se hned zkraje před ním objevil známý název jeho banky, kam hned zamířil, aby si z bankomatu vyzvedl nějaké peníze. Měl odjakživa pocit, že je dobré mít s sebou alespoň nějakou hotovost, neboť člověk nikdy neví, co se může přihodit.

Finančně posílen vyrazil do nákupního centra. Ale ouha. Ať se sebevíce rozhlížel, žádný nápis „drogerie“ nebyl v dohledu. Procházel dlouhými chodbami a hledal a hledal. Zahlédl mnoho všelijakých nápisů a sdělení, ale po pravdě řečeno, valně jim nerozuměl. Tak například jakýsi veliký obchod byl označen třemi obrovskými stejnými písmeny. Co v něm je na prodej, už tak zřejmé nebylo. Veliké výlohy byly zakryty stejně velikými plochami, na kterých byla vyvedena v sytých barvách obrovská písmena „SALE“ v doprovodu stejně ohromných číslic a procent. Hned vedle se nacházel veliký obchod, kde by možná byly k sehnání potřebné pantofle, ale nad vchodem se skvěl nápis, který si pan Slušný přes svou zcela nepatrnou znalost angličtiny přeložil jako „rezervováno“. Tak tam raději nešel. Jiný obchod se pyšnil názvem, který si vyložil jako „Obyvatel New Yorku“. Pan Slušný usoudil, že jeho potřeby se nejspíš s potřebami zákazníka v americké metropoli shodovat nebudou, a tak kráčel dál. A drogerie nikde.

Už poněkud unaven obrátil se na kolemjdoucí mladou dámu: „Prosím vás, je tady někde drogerie?“

„Stojíte před ní, pane!“ pravila dáma a s kroutíc hlavou pokračovala ve své obchůzce chrámu spotřebitele.

Skutečně. Při podrobné obhlídce sortimentu zkraje provozovny se ukázalo, že jde o hledanou drogerii. Pan Slušný radostně vstoupil a jal se hledat pánskou kosmetiku. Když se ve svém hledání ocitl uprostřed záplavy dámských vložek, depilátorů a holicích strojků (to ho zmátlo), oslovila jej mladá prodavačka: „Mohu vám nějak pomoci?“

Poněkud zpocený pan Slušný odvětil: „Ano, ukažte mi, kde máte kolínskou a vyveďte mě odsud!“

Vypadl z prodejny doprovázen úsměvy personálu a ohlédl se, aby zjistil, kde to vlastně byl. Nad vchodem se skvěl nápis o dvou písmenech, ze kterých by ani genius formátu Einsteina nebyl sto usoudit, že právě zde je na prodej kolínská, o ostatních věcech nemluvě.

Měl splněn pouhý jeden úkol, uplynula skoro hodina a cítil příznaky vyčerpání. Pochopil, že nakupování není aktivita relaxační, ale vysoce náročná jak fyzicky, tak mentálně.

Opřel se na chvíli o jakýsi panel, aby si odpočinul a zvážil další postup. A ejhle! Panel se ukázal být panelem informačním, na němž mohl zmatený návštěvník zjistit, kde se v ohromném komplexu nachází jím hledaný obchod. Pan Slušný se pozorně začetl do dlouhého seznamu. Poněkud vyděšen zjistil, že jím navštívený komplex obsahuje asi 300 obchodů a další desítky stánků. Jen asi u čtvrtiny z nich bylo česky zřejmé, jaký sortiment je v daném obchodě na prodej. Většina obchodů byla označena jen značkou, názvem firmy. Pan Slušný pochopitelně některé značky znal, ale jistě ne všechny. Byl zvyklý z rodného městečka na to, že každý obchodník má na svém vývěsním štítu tou či onou formou sdělení, co se tu prodává.  

Přesto nakonec nalezl, co potřeboval. Pravda, nebylo jednoduché hledat potřebné obchůdky v bludišti chodeb, takže na konci své mise byl dostatečně vyčerpaný a slušně řečeno naštvaný. Přešel hlavní silnici a vnořil se zpět do klidu sídliště. Hned na rohu ho zaujala místní hospůdka, která tu byla jako na zavolanou. Když spláchl únavu a rozrušení z traumatizujícího zážitku, pochopil, proč je pivo v Praze dražší. Bez pár plzní by bylo takové nákupy jen těžko přežít a nebylo divu, že Pražáci jsou ochotni dát za ně cokoliv. Ještě štěstí, že si vybral hotovost. Tady platební karty nebrali.

 

 

 

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 21.9.2021 13:10 | karma článku: 24,63 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné navštěvovat památky

Jak přibývají léta, stále více mě zajímá historie. Člověku je asi vrozena potřeba vědět, kdo jsem a odkud přicházím. Odkud pramení způsob života, který vedeme. A vydávám se na místa, která v sobě historii nesou.

16.4.2024 v 13:11 | Karma: 16,33 | Přečteno: 373x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma: 20,79 | Přečteno: 452x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma: 22,67 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

29.8.2023 v 13:11 | Karma: 25,30 | Přečteno: 687x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

25.7.2023 v 13:11 | Karma: 22,35 | Přečteno: 608x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 71
  • Celková karma 18,56
  • Průměrná čtenost 1158x
Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Seznam rubrik