Jak je nebezpečné tančit

Pan ředitel Vytížený, zralý to muž, plní v potu tváře své povinnosti ve firmě i mimo ni. Součástí jeho pracovního osudu je i nutnost být přítomen na různých společenských událostech, bez ohledu na to, zda jsou mu příjemné.

„Tak a máme tu poslední bod naší porady, sobotní firemní ples.“ Šéf to vyslovil spokojeně, jelikož v posledních měsících se dařilo a také proto, že na rozdíl od ředitele Vytíženého podobné akce přímo miloval. Předvést se v drahém obleku s půvabnou manželkou po boku v nóbl společnosti byla vlastně jedna z příčin, proč se stále hnal za vyššími metami.

„Jistě se všichni rádi zúčastníte a trochu si odpočnete od denních starostí a práce. Ale musím vás upozornit, že letos to bude obzvlášť významná událost pro naši firmu. Zúčastní se totiž mimo jiné osobně paní poslankyně Movitá, která, jak jistě víte, nám v minulosti několikrát pomohla ve složitých situacích. A také víte, že její manžel bankéř nám velmi vychází vstříc při získání provozních úvěrů. Bohužel, pan bankéř bude v té době v zahraničí a paní poslankyni nemůžeme nechat jen tak bez doprovodu. Je tedy nutné, aby se někdo z nás z vedení firmy ujal této role a paní poslankyni se v průběhu večera věnoval.“

Postavy sedící kolem stolu se poněkud zmenšily, jak se pánové snažili býti v rozhodující chvíli co nevíce nenápadní. Šéf přehlédl osazenstvo ostrým zrakem a hledal oběť. Jeho oko spočinulo na tváři ředitele Vytíženého.

„Myslím, že by tuto pro naši firmu velmi důležitou roli mohl přijmout tady kolega Vytížený. Zaslechl jsem, že tvoje paní musí být v těchto dnech doma kvůli nemoci vaší dcerky, takže bys tam byl tak jako tak sám.“

„No, já jsem si myslel, že bych právě z toho důvodu tentokrát nemusel na ten ples jít, abych jí trochu pomohl.“, ozval se nesměle a marně ředitel.

„No to nepřipadá v úvahu, tam se prostě musíme ukázat všichni, jinak by z toho byly řeči, všelijaké spekulace a pomluvy. Takže jsme domluveni. Přijdeš raději před osmou a paní poslankyně se ujmeš. Budeš s ní pochopitelně sedět u stolu číslo jedna, vedle mě.“

Ten večer nebylo doma u Vytížených zrovna veselo. Paní se příliš nelíbilo, že manžel si půjde vyhodit z kopýtka na ples a ona bude muset sedět doma a měřit teplotu své ratolesti. Vysvětlovat, že se panu Vytíženému vůbec nechce dělat poskoka nějaké celebritě a že by nejraděj zůstal doma, nemělo příliš smysl.

Nadešla sobota a blížil se večer. U Vytížených vládla tichá domácnost. Paní sice v koutku duše chápala, že její muž neměl mnoho na výběr, ale trochu toho trucování ji připadlo na místě. Taky se mohl aspoň trochu bránit. Pan ředitel se navlékl do tmavě modrého obleku a vyrazil.

Ples proběhl nad očekávání dobře. Paní poslankyně se ukázala být docela milou a veselou dámou, která se prostě dobře bavila a dovedně se usmívala do objektivů přítomných novinářů. Pan Vytížený nakonec ani nebyl nucen tančit, protože vedle sedící ekonom firmy, vyhlášený tanečník, uštval svoji manželku hned při prvním valčíku a ochotně se pak ujal role tanečníka paní poslankyně. Šéf byl nadmíru spokojen a naznačil, že snahu obou pánů při nejbližší příležitosti náležitě ocení.

S koncem víkendu se zdálo, že nepříjemnost je zažehnána i u domácího krbu, kde v neděli večer vládl klid a pohoda.

Nastal nový týden. Do školy se v pondělí vypravily už obě dcery, nemoc pominula. Pozdě odpoledne se vracel domů z práce pan ředitel. První, čeho si povšiml, bylo, že jej v předsíni dcery nevítaly, což byl jinak každodenní rituál. Pozdravil ženu a usedl v kuchyni, aby si dal svou oblíbenou odpolední kávu. Na pozdrav neodpověděla.

„Uděláš mi kafe?“, zeptal se.

„Udělej si ho sám!“, zněla příkrá odpověď. Všiml si, že jeho žena má v očích slzy.

„Co se stalo? A kde jsou holky?“

„Ty se ještě ptáš? Tady se podívej!“ a hodila před něj pomačkané noviny.

Byl to nějaký bulvár, o kterém ani nevěděl, že existuje.  

„Co to proboha čteš, takovej škvár! Sned za to nevyhazuješ peníze, za takový bláboly!“

„Tak abys věděl, to přinesly holky ze školy. Všichni spolužáci se jim smějí, že mi zahýbáš s poslankyní, jsou toho ty noviny plné. Holky brečí a za nic na světě nechtějí jít do školy, už jsem je na zítra omluvila. Co s tou ženskou máš, proboha?“

„Já? Nic, proboha, jak jsi na to přišla?“

„Tak si to přečti a uvidíš!“

Na první straně bulváru byla velká fotografie poslankyně Movité z firemního plesu, jak rozesmátá popíjí víno vedle něho samého. Vše bylo podepřeno palcovým titulkem: „Poslankyně Movitá v opojení na plese!“. Průběhu plesu byla věnovaná dvoustrana uvnitř listu. Té vévodila veliká fotografie tančící dvojice, překrytá titulkem: “S ředitelem Vytíženým protančila celou noc!“ Text důrazně připomněl, že manžel paní poslankyně byl v danou dobu mimo republiku a jeho manželka zatím bezuzdně řádila na plese s jakýmsi ředitelem Vytíženým. Kdo text přečetl, nezůstal na pochybách, jak to asi muselo dopadnout.

„No to je úplnej nesmysl, takhle to vůbec nebylo!“

„Jak nebylo? Vždyť je to v novinách a jsou tam fotky!“

Pan ředitel pochopil, že jde o mnoho a znovu a znovu zkoumal text a fotografie v novinách.

„Je to lež jako věž. Já ti to dokážu. A víš co? Zavolej holky, ať to máme vyřízené najednou!“

„No, jestli sem půjdou, jsou úplně na dně. Víš, jak umí být k sobě děti kruté? Co ty si musely dnes v té škole zažít, no, to pro ně musela být úplná pohroma.“

Za chvíli se obě děvčata přece jen dostavila. Obě brečely, na tátu se dívaly nedůvěřivě, smutně.

„Tati, cos to mamce udělal, jak je to možný?“ ozvala se hned ta starší.

„Holky, věřte mě, je to nesmysl, novináři chtěli ztrapnit poslankyni, a nakonec jsem to odnesl já. A jak vidím, nejvíce asi vy dvě.“

„Ale tati, vždyť je to v novinách, celá škola to četla, všichni to vědí, tati, já vůbec nemůžu mezi lidi, mezi spolužáky, co budeme dělat?“ vzlykala mladší.

„Začneme u té reportáže. Vidíš ten titulek? Tak podle něj jsem celý večer s poslankyní tančil. Ale já s ní netančil ani jednou!“

„To není možné, to by přece nemohli napsat. A navíc je tam fotka!“

„Tak holky, jaký oblek jsem si vzal na sebe, když jsem odcházel na ples?“

„No, ten nový, modrý.“

„Tak, a jakou barvu má oblek toho pána na fotografii, který s ní tančí?“

„To…, to je hnědá! Ale tati, jak je možné, že to tak napsali?“

„Jak vidíš, papír snese všechno. A víš, kdo byl v tom obleku? Strejda Jirka, náš ekonom, znáte ho, byl u nás na návštěvě, můžete se ho zeptat, jak to bylo. On s ní tančil celý večer.“

„Tati, ale jak se můžeš proti takové lži bránit? A co vůbec může člověk v takové situaci dělat?“

„No, mohl bych je žalovat. Ale soud by trval měsíce a roky a není jisté, že bych vyhrál. Navíc vyhrát znamená, že oni by museli ve svých novinách vytisknout omluvu, kterou by stejně nikdo nečetl a nikdo by jí nerozuměl. Zkrátka to nemá smysl.“

„To ale znamená, že jsme vlastně bezmocní. To přece není spravedlivý! Jak to vysvětlím ve škole kamarádům?“

„Tak, jak jsem vám to vysvětlil já, jinou možnost nemáš. Bude to těžké, ale opravdoví kamarádi si to vysvětlit nechají, věř mi. A ty noviny vám schovám, abyste si pamatovaly, že slepě věřit tomu, co je tam či onde napsáno, se nevyplácí. Buďte zkrátka ostražité a každou informaci si pokud možno ověřujte z jiných zdrojů.“

Po čase se na celou věc zapomnělo. Jen ve škole měly holky problém, když se probírala žurnalistika, zejména investigativní.

 

    

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 27.7.2021 13:10 | karma článku: 20,10 | přečteno: 480x
  • Další články autora

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné navštěvovat památky

Jak přibývají léta, stále více mě zajímá historie. Člověku je asi vrozena potřeba vědět, kdo jsem a odkud přicházím. Odkud pramení způsob života, který vedeme. A vydávám se na místa, která v sobě historii nesou.

16.4.2024 v 13:11 | Karma: 16,07 | Přečteno: 360x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma: 20,79 | Přečteno: 448x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma: 22,67 | Přečteno: 614x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

29.8.2023 v 13:11 | Karma: 25,30 | Přečteno: 687x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

25.7.2023 v 13:11 | Karma: 22,35 | Přečteno: 608x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné stranit se žen

Ženy, ta tajemná stvoření, po kterých my muži celý život toužíme a současně se marně snažíme jim porozumět, vyzývavé a současně nedostupné, laskavé i přísné, umějí být láskyplné i rafinovaně kruté.

27.6.2023 v 13:11 | Karma: 16,09 | Přečteno: 400x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné opakovat reformy

Pátek je dnem chatařů a chalupářů, kteří se masivně přesunují do svých víkendových destinací a dva tři dny se snaží zapomenout na chaos a stres života ve městě. Ne všechno se však dá jen tak nechat za sebou a zapomenout.

9.5.2023 v 13:11 | Karma: 15,74 | Přečteno: 346x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné psát písně

Už dlouho jsem nenapsal žádnou píseň, napadlo mě, když jsem se probíral svazkem textů, akordů a not, říkám jim Hříčky, a hledal písničky, které bychom si s přáteli mohli na nejbližším setkání zahrát.

18.4.2023 v 13:11 | Karma: 8,53 | Přečteno: 150x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné žít bez aplikace

Pan Spořádaný je sice spíše konzervativní muž, ale nevyhýbá se moderní technice a službám, které poskytuje. Život sdílí se svým chytrým telefonem, čímž vytváří občas dojem, že je také chytrý.

21.3.2023 v 13:11 | Karma: 17,46 | Přečteno: 397x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné spořit na stáří

Pan Scháněl jezdí za rodiči do malého domku na Vysočině rád. Vyrostl tu, miluje zdejší kraj, má tu spoustu známých a přátel, rodná hrouda je prostě rodná hrouda.

31.1.2023 v 13:11 | Karma: 29,52 | Přečteno: 966x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné nakupovat ve slevě

Sleva – jak přitažlivé, magické slovo! V návštěvnících nákupních středisek vyvolá zvýšení hladiny adrenalinu, vyplaví do těla endorfiny a nastolí stav jakési hysterické euforie.

27.12.2022 v 13:11 | Karma: 32,62 | Přečteno: 7057x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné louskat cvrčky

Ten den byl pan Scháněl poněkud neklidný. Seděl ve svém pohodlném křesle u malého stolku, popíjel oblíbeného turka, ale dnes si tuhle svoji pohodovou chvíli po návratu z práce nijak neužíval.

27.9.2022 v 13:11 | Karma: 16,32 | Přečteno: 301x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné číst českou klasiku

Lidi nečtou. Aspoň se to často říká. Popravdě nevím, jak je to ve skutečnosti. Nabídka knih je obrovská, v knihkupectvích jsou slušné počty zákazníků, mnoho lidí čte e-knihy a spoustu dalších textů na internetu.

31.8.2022 v 23:10 | Karma: 19,78 | Přečteno: 529x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné jet do Chorvatska

Mám rád adrenalin. Neznamená to, že bych se pokoušel přejít po laně mezi dvěma mrakodrapy, všechno má své meze, ale plánovaná dovolená v Chorvatsku sestávající z poklidného polehávání na pláži ve mě velké nadšení nevyvolala.

26.7.2022 v 13:10 | Karma: 27,88 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné vyvěsit vlajku

Všechno se to vlastně seběhlo jako souhra několika náhod. Pan Slušný nedopatřením, sháněje jakési doplňky do kuchyně, zabloudil v supermarketu na rozhraní oddělení hraček a jiných věcí pro děti a mládež a sportovních pomůcek.

24.5.2022 v 13:10 | Karma: 23,97 | Přečteno: 745x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné snít

Byla sobota, den klidu a odpočinku, ale pan Spořádaný se probudil celý zpocený a s pocitem nevyspání. Ještě se trochu motal, když dorazil z koupelny do kuchyně, kde už na něj čekala jeho drahá polovička se snídaní.

10.5.2022 v 13:10 | Karma: 13,44 | Přečteno: 257x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné odhlásit plyn

Nevím proč, snad z důvodu monotématického vysílání televize, přišlo mi podívat se po letech podrobněji na došlé vyúčtování spotřeby plynu v mé skromné domácnosti. A dospěl jsem k názoru, že plyn vlastně nepotřebuji.

14.4.2022 v 13:10 | Karma: 31,34 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dělat řidičák

Byl pátek navečer a pan Slušný vyrazil na svou pravidelnou pouť za partičkou mariáše. Se svými přáteli se scházel pravidelně v hospůdce, která byla bohužel až na druhém konci nevelkého města, kde žije.

11.3.2022 v 8:10 | Karma: 16,98 | Přečteno: 364x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné chodit pěšky

Pan Pěšák miluje turistiku. Vyrazit pěšky na jemu dosud neznámou trasu po turistických značkách je pro něho i ve zralém věku největší radostí. Jen v poslední době mu tuto rozkoš trochu kazí rostoucí počet cyklistů na stezkách.

8.2.2022 v 13:10 | Karma: 20,34 | Přečteno: 529x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dát se očkovat

Zjara loňského roku jsem se po pečlivé úvaze rozhodl, že se nechám očkovat proti covidu. Jakožto zralý muž jsem usoudil, že pozitiva převažují nad případnými riziky, a absolvoval jsem dvě kola očkování, celkem bez problémů.

11.1.2022 v 13:10 | Karma: 44,77 | Přečteno: 20015x | Diskuse| Poezie a próza
  • Počet článků 71
  • Celková karma 18,43
  • Průměrná čtenost 1158x
Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Seznam rubrik