Jak je nebezpečné nesbírat zkušenosti

Sbírat zkušenosti se vyplatí v každém věku. I zralého muže mohou velmi obohatit poznatky z rozvinutých zemí, třeba z Anglie. A to i v oblastech, kde by člověk nějaké poučení ani nehledal.

Konzervativní Anglie a Velká Británie vůbec je inspirací pro nás i celý svět již od dob, kdy vládla světovým mořím a oceánům. Šířila civilizaci a pokrok všemi myslitelnými cestami a způsoby, na což jsme ze své středoevropské nevýznamné pozice pohlíželi možná s trochu utajovanou závistí a touhou býti také tak velcí, významní a mocní. Nic naplat, nepodařilo se. Kolonie jsme neměli, otrokářství se zde taky nějak neujalo, a tak nám nezbylo, než se snažit přežít pod různými pány pomocí vlastní typicky české houževnatosti a schopnosti zvládnout život i v těžkých podmínkách.

Inspirací a námětů je ale pořád dostatek. Už v běžném životě, například v metru, na fotbale, za volantem, všude lze nalézt nějaké drobnosti, které stojí za zamyšlení a mohou sloužit k inspiraci, co a jek by se dalo aplikovat v naší středoevropské realitě.

Cestoval jsem s partou kamarádů po Anglii, samozřejmě ještě v časech předkovidových, a všichni jsme plnými doušky nasávali anglickou realitu i historii. Jako nejvhodnější způsob dopravy se ukázaly britské železnice, takže nám bylo v průběhu expedice navštívit mnoho zajímavých památek a míst, kam jsme denně vyráželi z místního nádraží.

Nádraží jsou obecně místa, kde lze v Albionu hledat inspiraci. Zajímavým sociálním experimentem bylo naše průběžné sledování jistého bezdomovce, který si ustlal v podjezdu u vstupu do nádražní haly. Dlel tam zcela inkognito, ve dne v noci, a vykazoval minimální pohyb. Vypozorovali jsme, že se pohybuje pouze při plnění svých základních potřeb, tedy potřeb sexuálních a vyměšovacích. V druhém případě dokonce učinil dva či tři kroky, aby si neznečistil obývané území, tedy chodník, a spořádaně se přesunul do vozovky.

Jeho systematická snaha nezatěžovat životní prostředí, například zrychleným dýcháním, je skutečně hodna obdivu. Zcela nás ohromil jeho konzervatizmus – chtěl-li si odplivnout, učinil dva kroky do vozovky, aby neznečistil chodník! Bylo nám až stydno při vzpomínce na plivající Středoevropany…

Tato exaktní zkušenost nás vedla k legitimní úvaze o důkladném využití poznatků o vysoce kultivovaných, tradiční hodnoty vyznávajících konzervativních anglických bezdomovcích. Zvažovali jsme zpracování projektu financovaného nejlépe ze sociálních fondů EU, jehož cílem by byla kultivace středoevropských bezdomovců na příkladu Anglie, a to nejlépe formou hromadných stáží na vybraných místech anglických měst, kde je tradice bezdomovectví dostatečně dlouhá. Středoevropané jsou zde ve významné nevýhodě, jelikož zde se tato moderní kultura individuální svobodné existence začala úspěšně rozvíjet teprve po pádu totality. Vzhledem k tomu, že potřebná edukace by byla z řady příčin dlouhodobá, navrhovali jsme realizovat stáže a studijní pobyty Středoevropanů-bezdomovců minimálně na 20 let. Teprve po takto dostatečně dlouhé době by bylo téměř jisté, že by se vrátili domů zcela kultivovaní.

Je nesmírná škoda, že mezitím Velká Británie z EU vystoupila a nám se tak celý slibný projekt naprosto zhroutil.

Pokud by se byl býval osvědčil, jistě by se pak našlo vhodné pokračování pro jiné sociální skupiny, jimž by podobná zkušenost byla také ku prospěchu a předešla mnohým nebezpečím. Namátkou vezměme třeba fotbalisty. Ukazuje se, že na některé situace nejsou dostatečně připraveni, například jak se zachovat v případě, kdy vám soupeř rozšlápne obličej. Místo patřičné velkorysosti jsou někteří naši fotbalisté schopni sáhnout dokonce k jakýmsi vulgaritám a zaměstnají tak vážené komise, které to vše s typickým anglickým klidem a humorem projednají, až se všichni diví.

Je jen dobře, že kapitáni naší reprezentace jsou dostatečně obezřetní, a proto oblékli naše hráče při zápasech venku do dresů, které svým barevným provedením evokují úplně jiné země, než je ta naše. Udržují tak zřejmě soupeře v nejistotě, proti komu to vlastně hraje, a tím získávají nemalou výhodu. Větších zemí se soupeři asi víc bojí.

 

 

 

  

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 20.4.2021 13:10 | karma článku: 13,64 | přečteno: 453x
  • Další články autora

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné navštěvovat památky

Jak přibývají léta, stále více mě zajímá historie. Člověku je asi vrozena potřeba vědět, kdo jsem a odkud přicházím. Odkud pramení způsob života, který vedeme. A vydávám se na místa, která v sobě historii nesou.

16.4.2024 v 13:11 | Karma: 16,34 | Přečteno: 374x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma: 20,79 | Přečteno: 452x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma: 22,67 | Přečteno: 615x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

29.8.2023 v 13:11 | Karma: 25,30 | Přečteno: 687x | Diskuse| Poezie a próza

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

25.7.2023 v 13:11 | Karma: 22,35 | Přečteno: 608x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 18,56
  • Průměrná čtenost 1158x
Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Seznam rubrik