Jak je nebezpečné vlastnit automobil

2. 03. 2021 13:10:14
Pan Spořádaný je zralý muž a vlastní automobil. Potud nic zvláštního. Malý vůz mu věrně sloužil již více než deset let, nicméně majitel usoudil, že si po dlouhém čase pořídí přece jen něco mladšího a pohodlnějšího.

Obstarožního, nicméně spolehlivého a stále funkčního malého automobilu mu však bylo líto se jen tak zbavit. Prodat jej za pár tisíc se mu zdálo neekonomické, vždyť by mohl ještě několik let bez problémů sloužit. Pravda, na delší dovolenou by se s ním už nevypravil, ale pro běžné jízdy byl stále dost dobrý.

Našlo se však jednoduché řešení. Starší vozidlo předal potomkovi, kterému se velice hodilo pro cesty do zaměstnání a běžné jízdy po naší krásné vlasti. Auto ani nepřevedli, také nebyl důvod. Ušetřili tak za STK a poplatek za převod neekologického vozidla. Navíc otec Spořádaný časem zjistil, že si tak zajistil detailní přehled o tom, jak jeho ratolest dodržuje dopravní předpisy. Pravda, po určitém čase, kdy zaplatil několik pokut za svého potomka, trochu zapochyboval o ekonomické výhodnosti tohoto řešení. Ale co, nakonec to zůstane v rodině.

Občan Spořádaný radostně přijal zprávu o zavedení modrých parkovacích zón v jeho čtvrti. Situace už byla neúnosná. Hledat večer místo k parkování bylo nervy drásající dobrodružství s nejistým koncem. Vzhlížel proto s nadějemi ke světlým zítřkům s modrými pásy a poplatky. Zavedení modré zóny jej potěšilo z více důvodů. Bylo zřejmé, že parkovací místa v okolí jeho bydliště využívají mnozí, kteří ani v dané lokalitě nebydlí, stojí zde mikrobusy, jimiž se ráno rozvážejí na stavby zahraniční dělníci a slouží tedy k podnikání, ulice se hemží vozidly se značkami ze všech krajů Česka, o zahraničních ani nemluvě. Parkují zde i pracovníci dojíždějící z okolí Prahy. A co hlavně – pan Spořádaný si od nového systému sliboval, že se jeho domovská čtvrť celkově zklidní. Za zde žijícími obyvateli přijíždí spousta různých příbuzných a přátel ze všech koutů republiky i ze zahraničí, neboť čtvrť je výrazně multietnická. Jde ostatně i o návštěvy, které jezdí k panu Spořádanému, a které on nesnáší, ale nemůže odmítnout. Teď to bude jednoduché: „Víte, já bych Vás tak rád viděl, ale tady nemůžete parkovat, tak nevím...“ A bude po problémech s otravnými hosty.

Pečlivě proto prostudoval instrukce k registraci automobilu v Lesní čtvrti v místní modré zóně a zahájil proces telefonátem na informační linku, přesně podle návodu. Ozvala se příjemná dáma, vyzvala jej k identifikaci jeho osoby a během pár minut byl první krok učiněn. Další postup byl jednoduchý, přes aplikaci se registrovat a zaplatit manipulační poplatek. Tak si posléze pan Spořádaný zakoupil vyšší pravděpodobnost, že když bude v jeho zóně místo, může zde zaparkovat. Ale nepředbíhejme.

„Tak to máme vyřízené, pane. Přeji vám hezký den a na...“, chtěla ukončit hovor operátorka.

„Moment, prosím! Teď jsem si uvědomil – já mám vlastně ještě jedno auto.“

„Vy jste podnikatel? Ale to je jiný režim, pane.“

„Ne, to nejsem, to druhé starší auto je sice psané na mě, ale jezdí s ním můj potomek.“

„Tak to budete muset to auto převést na něj, jinak je to podstatně dražší. A kde bydlí?“

„V Zahradní čtvrti.“

„No, tak až si převede auto na sebe, požádá stejným způsobem v Zahradní čtvrti, a tím to bude vyřešeno.“

„Ale on tam nemá trvalé bydliště.“

„Cože? A kde jako bydlí?“

„Bydlí tam, ale trvalé bydliště má u matky v Luční čtvrti.“

„Cože? A to jako proč proboha?“

„Protože jsme rozvedení a ten byt v Zahradní čtvrti patří jeho matce.“

„Cože? A ona tam bydlí?“

„Ne, ona bydlí v Luční čtvrti.“

„Cože? Pane Spořádaný, vy máte teda opravdu divné jméno. Já se v tom poněkud ztrácím. Kdo se v tom má vyznat?“

Kdo jiný, než vy, pomyslel si pan Spořádaný. Na to, že se dovolal na informační linku, se ta paní nějak moc často ptá a on se zatím nic nedozvěděl.

„Tak můžete mi prosím poradit, co mám dělat?“

„Tady je dobrá rada drahá, milý pane. Nejprve uspořádejte vlastnictví automobilu a trvalá bydliště tak, aby se věc vůbec dala řešit, a pak zavolejte. Připomínám, že možnost získat povolení k parkování v modré zóně mají rezidenti nebo abonenti, jak je to v návodu, tak si to podle něho uspořádejte. Takový chaos, to jsem ještě neviděla!“

Taková slova pana Spořádaného bolestně ranila. Říci toto jemu, který se celý život snaží, aby věci byly tak, jak mají být, a v životě vládl řád a systém. Poněkud vyčerpaný a zpocený znovu prostudoval pravidla. Ukázalo se, že je to ještě složitější, než se jevilo na první pohled.

Ke stávající situaci dovedly všechny zúčastněné vcelku přirozené procesy. Potomek bydlí v bytě své matky prostě proto, že mladý nemajetný začínající lékař nedosáhne na půjčku k zakoupení bytu, zatímco lékař se zavedenou soukromou praxí celkem snadno. Jestli má na schválení případné půjčky vliv zjištění, že žádost posuzující bankovní úředník středoškolák má zhruba dvojnásobný plat, než začínající lékař, není známo.

Věc je navíc komplikovaná tím, že v Zahradní a Lesní čtvrti jsou modré zóny zaváděny, zatímco v Luční čtvrti nejsou. A dále – potomek má pracoviště v Lesní čtvrti, kam by rád dojížděl autem ze Zahradní. Pokud tedy auto zůstane ve vlastnictví pana Spořádaného, bude možné zakoupit vyšší pravděpodobnost zaparkování v Lesní čtvrti a potomek jím bude moci jezdit do práce, ovšem nikoliv zpátky domů. Pokud se ratolest přihlásí k trvalému pobytu v Zahradní čtvrti a převede se na něj auto, což bude stát pár tisícovek, bude s ním s vysokou pravděpodobností moci parkovat v Zahradní čtvrti, ale nebude moci parkovat v místě zaměstnání. Kdyby neudělal nic, může parkovat v Luční, ale nikde jinde. Jako úniková varianta se jeví ještě možnost převést auto na matku, která vlastní v Zahradní čtvrti nemovitost, byt, ale pak potomek tak jako tak autem do práce jezdit nemůže.

Učiniv tuto bilanci, zůstal pan Spořádaný zdrcen. Řešení, které by splňovalo parametry dosud běžného provozu, bylo snad jediné. Matka by mohla auto převést na svou firmu a koupit vysokou pravděpodobnost parkování jak v Lesní, tak Zahradní čtvrti, což by stálo nějakých pár desítek tisíc ročně, protože jedno firemní auto už má. To by vyšlo skoro nastejno, jako jezdit denně taxíkem. Nevadí. Potomek se v dnešní době covidové tak jako tak denně dostává do styku s řadou pacientů, takže další virová expozice v MHD jej může jen zocelit.

Jen pan Spořádaný už není tím člověkem, kterým byl až dosud. Vždyť se v kritickém okamžiku projevil jako extrémní potížista a chaot. Pro svůj další život si odnesl jedno poučení: Aby byl skutečně spořádaným občanem, musí být mnohem obezřetnější, než dosud.

Autor: Jaroslav Müllner | úterý 2.3.2021 13:10 | karma článku: 24.81 | přečteno: 1016x

Další články blogera

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné milovat českou kuchyni

Paní Jiřinka Spořádaná si přivstala. Dnes je totiž slavný den, její životní soupoutník a spořádaný manžel Petr se právě dnes dožil padesátky a zařadil se tak již neodvratně mezi prostatiky v nejlepších letech.

30.1.2024 v 13:11 | Karma článku: 20.59 | Přečteno: 436 | Diskuse

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné reklamovat televizor

Stává se, že lidé přebývají ve svém domě nebo bytě sami. Tyto samotáře lze dělit na několik druhů, na počítačové, televizní, rozhlasové, případně mobilové podle toho, co mají v době samoty doma zapnuto.

31.10.2023 v 13:11 | Karma článku: 22.50 | Přečteno: 600 | Diskuse

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné být bez mobilu

Bydlet v paneláku má své výhody i nevýhody. Prostředí je to poněkud uniformní, ale na druhé straně je tu vše, co k běžnému žití potřebujete. Voda, elektřina, plyn, teplo, světlo. Zdánlivé samozřejmosti.

29.8.2023 v 13:11 | Karma článku: 25.16 | Přečteno: 672 | Diskuse

Jaroslav Müllner

Jak je nebezpečné dodržovat prevenci

Je to už pár let, kdy pan Spořádaný překročil padesátku a postoupil tak do kategorie mužů v nejlepších letech. Popravdě nevěděl, co tato kategorie obnáší a proč se tak vznešeně říká stárnoucím a chátrajícím mužům.

25.7.2023 v 13:11 | Karma článku: 21.84 | Přečteno: 594 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 13.88 | Přečteno: 185 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 193 | Diskuse

Marek Ryšánek

Způsobem bytí byl roven Bohu - Květná neděle.

Lidské dějiny jsou plné příkladů nejrůznějších vládců a vůdců. Ti ovládáni ctižádostí rozpoutávali války, štvali lidi proti sobě. Mysleli, že jim to přinese štěstí, věčnou slávu. Zůstali po nich statisíce, miliony mrtvých.

26.3.2024 v 20:23 | Karma článku: 4.89 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jana Péťová

Fluktuace každodennosti

Fluktuace každodennosti - Proměnlivost. Nepředvídatelnost. Dynamika. Rozmanitost. Odlesky radosti překvapení a lásky. Nástrahy a výzvy.

26.3.2024 v 11:08 | Karma článku: 10.42 | Přečteno: 184 | Diskuse

Pavel Liprt

Narozeninová ženuška má

Narozeninový věk se přece u dámy neříká, to bych byl opravdu hrozný nešika, můžete však snadno vyčíst z této básně, že je mi s mojí ženou už mnoho let krásně.

26.3.2024 v 11:07 | Karma článku: 13.64 | Přečteno: 514 | Diskuse
Počet článků 70 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1174

Jsem zralý muž, který se rychle blíží k věku odpočinku. Mám rád muziku a literaturu. Už jsem toho dost prožil, ale stále mě překvapují nové a nové věci. Občas o nich napíšu píseň, občas nějaký text. Moji přátelé se jimi baví. Tak posuďte sami, jestli mám upřímné přátele.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...